torsdag 10. februar 2011

Hvordan investere i råvarer?

Det er hovedsaklig 3 måter å eksponere seg på i råvaremarkedet. For det først kan en investere i bedrifter som driver med råvarer som Statoil (olje), Norsk Hydro (aluminium), Yara (gjødsel) eller Marine Harvest (laks). For det andre kan en kjøpe seg et lager, hamstre inn korn, olje, eller fisk og vente på at prisen skal stige til mer enn det en kjøpte for og cashe inn gevinsten. Dersom disse to måtene ikke frister, enten fordi en ikke har tro på selskapene nevnt overfor eller synes det hørest stress ut med lager kan en investere i futures.

Futures høres komplisert ut men det er ikke særlig mer avansert enn å vedde på fremtidig pris, enten det nå gjelder olje, korn, aluminium eller laks. Mange velger å binde strømprisen i Norge men færre velger å binde bensinprisen.

Når en ingår en avtale i futures så kan en velge om en vil kjøpe eller selge en gitt mengde råvare til en gitt pris og med levering til et bestemt sted til et bestemt tidspunkt i fremtiden. Dersom du plutselig oppdaget olje i hagen din og ønsket å grave den opp for så å selge den, er det i prinsippet bare å begynne å grave, fylle opp en tankbil og selge den til et raffineri. Men i og med at det koster å grave den opp og du ikke vet hva pris du får om 1 år, så kan du inngå en konrtrakt idag som sikrer deg en fast pris om 1 år. Dette kan du få til fordi det er mange der ute som har planer om å kjøpe olje om 1 år som også ønsker å vite og avtale idag hva prisen blir om 1 år.

Hva om du så ikke har olje i hagen men likevel ønsker å tjene penger i futures? Vel, markedet trenger også folk som ikke har planer om hverken å kjøpe eller selge olje men bare spekulere. Dette fører til høy likviditet (masse avtaler som hele tiden inngås) og markedet blir da enklere å ta i bruk for de som faktisk skal kjøpe eller selge olje.

Så hvis du ikke har tenkt å kjøpe olje men tror prisen går opp om 1 år, er det bare å kjøpe disse kontraktene idag og så selge de før det har gått 1 år og cashe inn mellomlegget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar