onsdag 16. februar 2011

Tidshorisont i aksjemarkedet

Etter finanskrisen har det ikke vært så mange investeringsrådgivere (selgere) som høylydt har snakket om 5-7års perspektiv som minimum investeringshorisont i aksjermarkedet. Når er verdens børser på vei mot nye høyder og som vi vet, menneskets hukommelse har en lei trang til å ville glemme dårlige tider, så før vi blir beruset av en ny oppgangstid kan det være nyttig å ta en titt på hva aksjemarkedet har gitt av avkastning de siste 100 år. Nederst til venstre på min blogg har jeg lagt ut en link til en bok kalt Triumph Of The Optimists: 101 Years Of Global Investment Returns (2002) av Elroy Dimson, Paul Marsh og Mike Staunton.

La meg trekke frem noen empiriske fakta denne boken gir (alle tall er årlig geometrisk gjennomsnitt):

  • risikopremien i aksjemarkedet (avkastning i tillegg til risikofri rente (banksparing)) har vært mellom 5-7 % siste hundre år. Både USA, Europa, Japan og hele verdensindeksen ligger innenfor disse tallene. Tallene variere også litt med når eksakt en starter og slutter.
  • tallene mellom enkeltland varierer mye. Belgia har bare hatt 1,8% årlig avkastning mellom 1900 og 2002 mens Sverige har hatt 7,4%.
  • I USA er årlig avkastning i perioden 1900 til 2002 på mellom 1% og 13%  målt i et gjennomsnittlig 20års perspektiv. I Italia må du opp i over 75 år for å ha vært sikker på, sett i etterkant, at årlig avkastning ikke skal ha vært negativ i noe år.
I tillegg peker boken på at flere mener at risikopremien vil gå ned i årene som kommer. Dette øker igjen risikoen for at en i fremtiden også i løpet av lange perioder vil kunne se negativ avkastning på sin portefølje, selv om den er bra diversifisert.

Harald Magnus Andreassen sa i april 2009: - Kjøp aksjer nå. Og kjøp mye. (http://www.abcnyheter.no/abc-penger/nyheter/090419/kjop-aksjer-na-og-kjop-mye)

 Dette var nok lurt. Idag kan det være for sent, eller?

Basert på de empiriske funnene vi har henvist til over, er det kanskje lurest å ikke putte alle pengene på Oslo Børs. Det er alltid en risiko for at Norge befinner seg i den nedre del av avkastningslisten i fremtiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar